Mijn tips voor wandelen in de herfst

Tijdens de herfst vind ik de natuur op zijn mooist. Maar in de herfst wandelen kan ook betekenen dat je overvallen wordt door de regen. Hieronder een paar van mijn tips zodat ook jouw herfstwandeling een succes wordt.

Om te voorkomen dat je verrast wordt door een regenbui kijk ik altijd even op buienradar. Ik heb deze app standaard op mijn telefoon staan. Dat betekent niet dat ik me laat tegenhouden door een paar spetters. Maar een lichtgewicht regencape neem ik dan wel mee om ervoor te zorgen dat ik niet door en door nat wordt.

In de herfst wordt het al wat sneller donker. Omdat ik ervan hou om ook  voor het avondeten nog  een flinke wandeling te maken zorg ik er wel voor dat ik gezien wordt. Ik gebruik daarvoor een simpel lampje dat ik vastklem aan mijn jas. Ook reflecterende hesjes of bandjes werken goed.

Laat je natte wandelschoenen niet te snel drogen en zet ze zeker niet op de verwarming. Ik stop altijd proppen krantenpapier in mijn schoenen en zet ze vervolgens schuin tegen de muur. Zijn je schoenen echt door en door nat dan kun je er ook een koffiefilterzakje met zout in stoppen. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar het schijnt dat het zout al het vocht goed absorbeert.

Heb jij ook tips? Laat het weten via de facebookpagina van wandelinbrabant!!!!

Vorige week waren mijn gasten anders dan anders. Martin en Anneke konden niet lopen in verband met een blessure en kwamen op de fiets! Toch een beetje jammer, want mijn wandeltocht is niet te fietsen en dus ging Martin aan de slag met de fietsknooppunten. Dat was even wennen voor mij…… is er een verschil tussen de fietser en de wandelaar?

In Nederland wordt alles onderzocht, ik heb gehoord dat uit een onderzoek van de fietsnieuwsbrief van Fietsen123 blijkt dat 68 % van de fietsers ook graag wandelt.

Ik  ben helemaal geen fietser. Banden oppompen, suizende e-bikes die je inhalen en ongeduldige fietsers die al van verre bellen. Ik vind het snel onrustig allemaal.

Wandelgebieden waar je tot rust komt

Van wandelen wordt ik juist rustig. Gewoon de deur uitlopen en op zoek gaan naar een plekje in het bos waar je niemand tegenkomt. Het Waterleiding gebied in Nuland is zo’n plek. Je komt er bijna niemand tegen. Ook langs de Groote Wetering in de omgeving van Maliskamp is het prima lopen zonder geluid van verkeer en medewandelaars.

Heb jij ook zo’n favoriet wandelgebied? Laat het me weten.

Landgoederen in de Meijerij

Ik vind het leuk om de wandelingen een beetje af te wisselen. In de Brabantse Meierij is er keuze genoeg. Laatst liep ik over  landgoederen in de buurt van Den Bosch. Mijn favoriete landgoed is de Wamberg maar ook Seldensaete is de moeite waard.

De Wamberg:

Vlakbij landgoed Coudewater tussen de Groote Wetering en de AA in ligt het landgoed de Wamberg. Mijn favoriete landgoed vanwege de leuke bruggetjes en heel veel Rododendrons die in het voorjaar in bloei staan. Het kasteel staat wat achteraf maar de oprijlaan met zijn grote eiken vind ik heel bijzonder.

Seldensate:

Landgoed Seldensate ligt ten zuidwesten van Middelrode. Ik wandel altijd vanaf het Hersend in Berlicum langs de AA naar dit landgoed toe. Van het vroegere kasteeltje is nu alleen nog een ruïne over. maar het poortgebouw staat er nog. Het is een mooi overzichtelijk wandelgebied en opvallend rustig.

Als je de tweedaagse wandeling  loopt maak je kennis met beide landgoederen. In de routebeschrijving vertel ik meer over de historie van beide landgoederen.

 

Zusters van Liefde

Ieder bos heeft zijn bijzondere plekken. Ik loop heel graag door het Sparrenburgbos en ga dan altijd even kijken bij het kerkhof waarvan alleen nog de muren en het houten kruis bestaan.

Veel van mijn wandelingen lopen door het Sparrenburg bos in Rosmalen. Ik ken het bos op mijn duimpje en loop bijna dagelijks even langs het oude kerkhof. Daar lagen de graven van de zusters van liefde. Een internationale Congregatie van vrouwelijke religieuzen dat in 1832 opgericht is. De zusters van liefde streken na de oorlog neer in Rosmalen en runden daar een sanatorium. Op de plek van het sanatorium staat nu het verpleeghuis Maria-oord. De graven zijn geruimd, maar nog steeds bestaan er Zusters van Liefde. 

Waarom mensen wandelen.

Wandelen is hartstikke populair. Twee weken geleden liep ik zelf mee met de wandelzesdaagse samen met nog 800 anderen. Daar zag ik dat jong en oud geniet van een stevige wandeling aan zee. Maar ook aan de Nijmeegse vierdaagse deden een record aantal wandelaars mee. Hoe komt het toch dat wandelen zo “hot” is?

Wandelen helpt je ontspannen.

Door gewoon je ene voet voor de andere te zetten kun je in een cadans raken waardoor je de dagelijkse beslommeringen loslaat en even nergens meer aan denkt. Als je alleen of in stilte loopt, bewust ademt en de natuur waarneemt kan je wandelen zelfs ervaren als een vorm van meditatie.

Tijdens het wandelen kun je rustig praten.

Als je samen loopt praat je vaak ongemerkt over dingen die je echt bezighouden. Veel mensen vinden het  prettiger om met iemand te praten die naast hen loopt dan tegenover hen zit. Lopen zet je in beweging, niet alleen fysiek maar ook mentaal en dat kan zorgen voor nieuwe inzichten..

Wandelen is gezond.

Het vermindert bijvoorbeeld de kans op hart en vaatziekten, het helpt het lichaamsgewicht op peil te houden en versterkt de spieren.

Ook zijn om te gaan wandelen? Kijk dan eens naar het tweedaags wandel arrangement (individueel) of mail naar wandelinbrabant@hotmail.com voor meer informatie

Drie tips voor een lange afstand wandeling

Wil je een flinke wandeling maken of zelfs een paar dagen achter elkaar wandelen? Ik raad het je zeker aan. Lange wandelingen helpen je om even alles om je heen te vergeten. Hier zijn mijn tips zodat je echt kan genieten van de wandeling(en) van 20 km of meer.

Kies een wandeling die bij je past

Hou je van bos of loop je liever langs het strand? Als je kan genieten van de omgeving ervaar je de wandeling als minder zwaar. Wees daarbij ook realistisch en kies een wandeling die past bij je wandelervaring.

 

Goede wandelschoenen

Jammer als je wandeling verpest wordt door pijn aan je voeten. Koop daarom je schoenen bij een echte specialist. Hij/zij kan je helpen bij het aanschaffen van wandelschoenen die waterdicht zijn, een perfecte pasvorm hebben en niet al te zwaar zijn.

 

Regelmatig pauzeren

Tussendoor regelmatig even de tijd nemen om wat te eten en te drinken en even bij te komen is echt aan te bevelen. Je kan dan meteen even goed om je heen kijken en genieten van de omgeving. Pauzeer bij nat of kouder weer niet te lang. Bij het wandelen verwarmt het lichaam zichzelf maar als je uitrust koel je dan snel af.

 

Heb je zin om meteen te gaan wandelen , kijk dan eens naar de tweedaagse wandeling van Wandel in Brabant. Een goed begin want het arrangement is compleet verzorgd, dus geen gesjouw met rugzak of tent.